Cistitis i inkontinencija – šta znamo o njima

Vreme čitanja: 5 min

Cistitis i inkontinencija

Cistitis i inkontinencija su dugo bili smatrani i posmatrani kao pre svega zdravstveni problemi žena. Ali naučnici su u poslednje dve decenije primetili da sve više, inače, počinje da pati od toga zdravi muškarci i deca. Šta je izazvalo ovo? Pa, hajde da počnemo tako što ćemo objasniti šta je medicinsko pitanje. Cistitis je bakterijska infekcija sluzokože bešike. Prvenstveno ga izazivaju bakterije E. coli. Drugi razlozi za njegovu pojavu mogu biti reakcije na određene lekove, kontraceptive, neprikladne proizvode za intimnu higijenu, korišćenje katetera.

U većini slučajeva, cistitis i inkontinencija se mogu lečiti kućnim lekovima. Takođe možete dodatno poboljšati svoje zdravlje uzimanjem biljnih dodataka. Danas tržište nudi širok spektar proizvoda koji vam mogu pomoći da ublažite simptome i imate normalno mokrenje. Jedan od najboljih među njima je Cystonette. Njihova zvanična veb stranica nudi unosnu cenu, a sastav je potpuno prirodan, sadrži niacin i vitamin C. Takođe, vodite računa da održavate dobru ličnu higijenu. Koristite proizvode koji odgovaraju vašim individualnim potrebama i ne izazivaju dodatnu iritaciju tela.

Šta su cistitis i inkontinencija? Zašto žene pate od njih češće od muškaraca? Kako lečiti njihove simptome kućnim lekovima? Koji su najbolji prirodni proizvodi za uklanjanje infekcija bešike? Koje mere lične higijene preduzeti da biste ostali zdravi i čisti? Kako sprečiti problem?

Saznajte sve o cistitisu i inkontinenciji u sledećem članku!

Šta su cistitis i inkontinencija

Šta su cistitis

Cistitis i inkontinencija mogu nastati iz sledećih razloga:

 • Neadekvatna lična higijena. To znači da svoju intimnu zonu perete prečesto ili suviše slabo. Loša higijena dovodi do umnožavanja velike palete bakterija i to je faktor u razvoju infekcije. S druge strane, urogenitalno područje ima svoju zaštitnu mikrofloru korisnih bakterija. Ako se ovo područje kontinuirano dezinfikuje gelovima, sapunima i drugim dezinfekcionim sredstvima, to će dovesti do narušavanja zaštitne životne barijere.
 • Seksualni kontakti. Cistitis se ne prenosi polno. Ali dobro je oprati se i istuširati odmah nakon zabave između čaršava. Ovo će očistiti bakterije koje su ušle u uretru.
 • Nedovoljan unos tečnosti. Urin ima čisto mehanički efekat čišćenja urinarnog trakta. Kada ga ima malo, stvaraju se uslovi za zadržavanje bakterija.
 • Gastrointestinalni problemi. Dijareja i konstipacija su uzrok razvoja cistitisa zbog širenja crevnih bakterija u urogenitalnom području.
 • Kateterizacija, trauma, cistoskopija i operativne intervencije. Postavljanje uretralnog katetera ili izvođenje bilo kakve intervencije kroz uretru može izazvati bakterijske infekcije.
 • Dijabetičari izlučuju glukozu u urinu koja je divno tlo za razmnožavanje mikroorganizama.

Cistitis i inkontinencija su neke od najrasprostranjenijih i najneugodnijih uroloških bolesti. U svojoj suštini, to su zapaljenja sluzokože bešike. To mogu biti hemijske, radijacijske ili bakterijske upale, pri čemu je ovo drugo najčešće. U ovim slučajevima, patogene bakterije ulaze u bešiku. Tamo se razvijaju i počinju da manifestuju prve simptome bolesti. U normalnim okolnostima, ovom mestu nedostaje bakterijska flora. Veliki broj mikroorganizama koji ulaze u njega uvek dovodi do pojave takozvanog akutnog cistitisa. Najčešći uzrok njegovog razvoja su crevne bakterije.

Ova bolest pogađa sve starosne grupe od dece do starijih. Statistike pokazuju da u proseku od 30 do 50% stanovništva dobije upalu urinarnog trakta. Žene se razbole do 3 puta češće od muškaraca. To je zbog njihove kraće uretre, što je preduslov za lakši ulazak bakterija koje izazivaju bolesti. Vodite računa o sebi. Postoji mnogo prirodnih suplemenata koji deluju na lečenje simptoma i uzroka cistitisa.

Zašto žene češće pate od cistitisa od muškaraca

cistitisa, žene, muškaraca

Ovo su neke osnovne činjenice koje svaka žena treba da zna o cistitisu:

 • Otprilike 1 od 3 žene ima barem jednu epizodu cistitisa tokom svog života. Vrlo često se stanje ponavlja.
 • Oko 81% svih slučajeva infekcija urinarnog trakta tiče se žena.
 • Više od 27% žena sa epizodom UTI doživi još jednu epizodu u narednih 6 meseci, a 48% u narednih godinu dana.
 • Seksualno aktivne žene su u većem riziku od SPI (seksualno prenosivih infekcija) nego druge predstavnice nežnijeg pola.
 • Žene su sklonije infekcijama bešike zbog veličine i lokacije uretre u njihovim telima.

Cistitis je bolest sa kojom se susrela skoro svaka žena i predstavlja zapaljenje sluzokože bešike. Uretritis, koji se može razviti paralelno sa cistitisom ili nezavisno, je zapaljenje uretre. Prema statistikama, svaka četvrta žena je barem jednom u životu patila od cistitisa. Žene zbog anatomskih karakteristika postaju žrtve takvih infekcija češće od muškaraca. Njihova uretra je kraća, šira i nalazi se blizu vagine. Kada su u pitanju problemi urinarnog trakta kod muškaraca, najbolje rešenje je Prostatin. Borite se sa simptomima cistitisa uzimanjem prirodnih suplemenata.

Kod žena, anatomske karakteristike i lokacija uretre su preduslovi za razvoj bakterijskog inflamatornog procesa. Cistitis je najčešća bakterijska upala, koju u 80% slučajeva izaziva Escherichia coli. Nažalost, zbog velike prevalencije bakterije, neki sojevi počinju da razvijaju otpornost na antibiotike.

3 glavne vrste cistitisa – kako ih prepoznati

glavne vrste cistitisa

Ovo su 3 glavna tipa cistitisa i kako prepoznati razlike između njih:

 1. Akutni cistitis. Karakteriše ga nekontrolisana bolna potreba za mokrenjem i iritacija tokom mokrenja. Iako ovo može zvučati zastrašujuće, to je kratkoročni problem. Iako se javlja sa težim simptomima, akutni cistitis prolazi relativno brzo. Obično traje nekoliko dana do nedelju dana, a ovaj period može biti znatno kraći kod kućnih lekova. Međutim, ako se ne preduzmu pravovremene mere kapsulama, može prerasti u hroničnu.
 2. Hronični cistitis. Javlja se sa nešto blažim simptomima. Obično ga karakteriše ne bol, već konstantna nelagodnost i sporadične situacije pogoršanja. Ovo zavisi od faktora okoline i opšteg zdravlja pacijenta.
 3. Sekundarni cistitis. To je infekcija, nastala kao posledica druge bolesti, kao komplikacija. Ova komplikacija traje mesecima. Rešenje je obično rešavanje osnovne bolesti koja je izazvala upalu. U međuvremenu je dobro primeniti kućne lekove za cistitis ili neku drugu vrstu homeopatije za ublažavanje simptoma bolesti. Isto važi i za muškarce sa hroničnim prostatitisom i BHP. Uvećana prostata se može izlečiti ovim prirodnim rastvorom – Testoy gel.

Kako lečiti simptome cistitisa kućnim lekovima

Cistitis nije nešto novo u našem svetu. Naše bake i prabake su se mnogo puta suočavale sa tim i uspešno su koristile biljne i kućne lekove. Najefikasniji trik za ublažavanje bolova i otoka u donjem delu stomaka je primena toplote. Ovo može biti samo topli peškir ili boca tople vode. Homeopatija preporučuje konzumaciju brusnice za cistitis.

Ako želite da uspešno primenite kućne lekove za cistitis, morate da nosite laganu, hladnu i široku odeću. Takođe, vodite računa da imate donji veš koji ne vrši pritisak i na stomak i na genitalije. Sledeći korak u kućnom lečenju cistitisa je povećan unos tečnosti. Vodu treba uzimati kontinuirano u malim gutljajima. Treba izbegavati tečnosti, kao što su kafa, alkohol i sokovi od citrusa. Oni mogu značajno pogoršati bol i nagon za mokrenjem, sabotirajući već primenjene mere.

Kako sprečiti cistitis i inkontinenciju – nekoliko korisnih saveta

Kako sprečiti inkontinenciju

Ovi saveti će vam pomoći da sprečite razvoj cistitisa i inkontinencije:

 • Piti dosta vode. Ovo je još važnije ako ste podvrgnuti hemoterapiji ili terapiji zračenjem, posebno u dane vaših procedura.
 • Urinirajte često. Ako želite da idete u toalet, nemojte odlagati.
 • Obrišite od pozadi ka napred nakon odlaska u toalet. Na ovaj način ćete smanjiti rizik od širenja bakterija iz anusa u vaginu i uretru.
 • Dajte prednost tušu nego kadi. Ako ste skloni infekcijama, kada nije najbolji izbor za vas. Bakterije se tamo lako šire i razvijaju.
 • Pažljivo operite intimno područje oko vagine i anusa. Radite to svaki dan, birajući da se oslanjate na delikatne proizvode za intimnu higijenu do agresivnih sapuna i gelova za tuširanje. Koristite nežne pokrete jer je ovo područje posebno sklono iritaciji. Ovo će vam takođe pomoći da sprečite pojavu osipa.
 • Izbegavajte veštačke mirisne proizvode za intimnu higijenu i dezodoranse. Oni mogu iritirati uretru i bešiku.
 • Idite na mokrenje, što je pre moguće, nakon odnosa. Na taj način ćete smanjiti rizik od stagnacije bakterija koje su možda ušle u uretru.

Prepoznavanje prvih simptoma cistitisa

Ovo su najčešći simptomi cistitisa:

 • Bol, peckanje ili peckanje tokom mokrenja ili seksualnog kontakta;
 • Češći i hitniji nagoni za mokrenjem od uobičajenih;
 • Urin koji je taman, zamućen ili ima jak miris;
 • Bol i napetost u donjem delu stomaka;
 • Opšta malaksalost, bol i slabost;

Cistitis je izuzetno neprijatan zdravstveni problem. To stvara stalnu nelagodnost za pacijenta. Simptomi se karakterišu stalnim nagonom za mokrenjem i otokom u abdomenu. Prilikom mokrenja primećuje se izuzetno jak bol. Pacijenti to često opisuju kao osećaj striženja. Nagon za mokrenjem je toliko čest da je često lažna uzbuna, koja je, međutim, uvek praćena upravo gore navedenim reznim bolom.

Povećava se sa svakim narednim pokušajem mokrenja. Simptomi se mogu zaustaviti ili značajno ublažiti homeopatijom ili uzimanjem prirodnih suplemenata. Obavezno pažljivo operite nakon trenutaka intimnosti. Ovo će pomoći u sprečavanju razvoja bolesti. Vodite računa o svom telu i volite ga u potpunosti!

Dobra higijena vas štiti od bakterijskih infekcija

infekcija urinarnog trakta, intimna higijena

Više od ¼ ženske populacije u svetu pati od neprijatnih simptoma cistitisa i inkontinencije. Izbegnite da postanete deo ove statistike pridržavajući se nekih osnovnih higijenskih mera. Pažljivo operite i uvek obrišite ispravno. Istuširajte se nakon odnosa.

Održavanje zdrave ishrane i redovno vežbanje takođe će vam pomoći da izbegnete bakterijske infekcije. Dijeta bogata mineralima podstiče diuretike i detoksikaciju. Oni će oprati bakterije prisutne u sistemu i normalizovati mokrenje. Koristite prirodne proizvode koji dodatno ne iritiraju organe. Volite svoje telo da bi vam ono uzvratilo!

Kata Stanovčić