Vežbe za zdravu prostatu – za preventivnu i fizioterapeutsku negu!

Vreme čitanja: 5 min

Vežbe za zdravu prostatu

Šta je prostata kod muškaraca? Ovo pitanje svakako izaziva mnogo laskavih osmeha. Ali prevencija i nega prostate nisu šala. Mnogi muškarci zanemaruju redovne posete urologu. I u njima nema ničeg sramnog i strašnog. Samo treba da naučite da prevaziđete sopstveni ego i očekivanja. U prilog vam govori i činjenica da ste preduzeli neophodne mere da budete potpuno zdravi i da možete odgovorno da budete glava porodice. Uradite ono što vam je potrebno da biste ostali zdravi!

Prostata je mala žlezda koja se nalazi u karličnom dnu muškog tela. Iako skromne veličine, izuzetno je važan. Njegov glavni zadatak je da bude odgovoran za kvalitet i kvantitet spermatogeneze. Lakše razumljivim jezikom to znači da ima težak zadatak da stvori zdravu generaciju. Između ostalog, ima sposobnost da pojača seksualno zadovoljstvo kod muškaraca. Takođe je odgovoran za pravilno izlučivanje urina.

Prostata počinje da se polako, ali sigurno povećava sa godinama kod muškaraca. To je zbog smanjene sinteze važnih hormona koji ga drže malim. Simptomi prostatitisa uključuju erektilnu i seksualnu disfunkciju, česte noćne posete toaletu i bol prilikom mokrenja. Mnogi se pitaju šta da rade. Znajte da se uvek možete obratiti organskim proizvodima sa potpuno prirodnim sastavom za pravilnu profilaksu prostate. Testoy kapsule su najpopularnija ponuda na tržištu. Sadrže ekstrakte mnogih biljaka za jače obostrano uživanje u krevetu.

Da li ste znali da pored biljaka o kojima urolozi imaju pozitivna mišljenja, možete raditi i vežbe za zdraviju prostatu? Ali šta su oni tačno? Imaju li one veze sa Kegelovim vežbama? Da li nude neophodnu fizioterapeutsku, preventivnu i postoperativnu negu žlezde?

Čitajte dalje da biste saznali!

Kegelove vežbe – da li daju brze rezultate? Da li zahtevaju napor?

Kegelove vežbe

Verovatno ste od prijatelja čuli za Kegelove vežbe. Oni su specifična fizioterapeutska metoda za pomeranje i zagrevanje mišića karlice. Njihovo ime potiče od grupe tzv Kegelovi mišići i tetive. To uključuje one karličnog dna i stidnog područja kod muškaraca i žena. Uopšteno govoreći, njihov zadatak u telu je da rade protiv erupcije trbušnih organa.

Kegelovi mišići imaju sposobnost zatezanja i istezanja. Naravno, što smo stariji, to su naše veze slabije. Zbog toga je preporučljivo redovno raditi posebne vežbe kako biste ih održali u formi. One se zovu „Kegelove vežbe“. Popularna ‘Mayo Clinic’, popularni multidisciplinarni medicinski centar u SAD, napravila je onlajn video zapise o tome kako ih je najbolje izvoditi. Oni su slični jogi. Mnogi veruju da su pogodni samo za žene. Ali ovo uopšte nije tačno!

U prilogu popularne rubrike „Zdravlje izbliza“, dr Ilija Kalčev je rekao da su odlične za prevenciju prostate. Zdravstveni kanal ‚iProstate‘ zasnovan na YouTube pruža ilustrovane smernice za ishranu i vežbanje protiv uvećane prostate. Najvažnija stvar pri vežbanju Kegelovih vežbi za zdraviju prostatu je da ne zatežete trbušne mišiće. Imajte na umu da rezultati zahtevaju vreme i da zahtevaju svakodnevnu istrajnost.

Ali kako nam vežbanje može pomoći da naša prostata bude zdrava i srećna? Prema mnogim urolozima na ovu temu, argumenti u njihovu korist su:

 • Aktivno zateže i održava stomačne i stidne mišiće i tetive;
 • Ubrzati metabolizam, što dovodi do poboljšane sinteze važnih muških hormona u telu;
 • Rad protiv benignog uvećanja prostate, olakšavanje mokrenja;
 • Uklonite seksualnu i erektilnu disfunkciju;
 • Stimuliše, tonizira i daje energiju;

Da li postoji zabranjena hrana za povećanu prostatu? Šta izbegavati?

Naša ishrana može bukvalno da uništi ili spasi naše zdravlje. Nije nevažno u pogledu urogenitalne prevencije i nege. Postoje zabranjene namirnice za ljude sa problemima prostate. Ima isti pozitivan efekat kao i vežbe za prostatu. Glavni savet urologa i nutricionista je da jedete više paradajza bogatog likopenom. I ne zaboravite na biljne proteine koje možete dobiti iz spanaća, pasulja i sočiva. Međutim, koliko god korisna, postoje tabu namirnice koje treba izbegavati.

Ove podatke potvrđuju naučne publikacije u izdavačkoj kući Univerziteta Harvard – „Harvard Health”. Telo je u mladosti maksimalno iskoristilo energiju koju mu unose crveno meso i mlečni proizvodi. Ali sa godinama počinje da ih razlaže sve teže i teže. Došlo je vreme da počnete da ih ograničavate. Ali ne brini. Ne morate ih se potpuno odreći. A ako vam se čini gotovo nemoguće nabaviti svu hranu koja je dobra za prostatu, znajte da uvek možete iskoristiti organski proizvod. Potpuno prirodni lekovi za zdravu i srećnu prostatu, kao što su GoPotent, preferirani su izbor kupaca.

Ali šta je tačno zabranjena hrana za povećanu prostatu? Odabrali smo glavne za ograničavanje:

 • Crveno i prerađeno meso: Ova kategorija uključuje goveđe i svinjsko meso, kao i sve vrste kobasica, kobasica, šunke i kobasica. Nauka je otkrila da predisponiraju rak prostate. To je zbog visokog sadržaja heterocikličnih amina u njima.
 • Mlečni proizvodi: Nažalost, skoro svi su kontraindikovani za zdravlje prostate. Zamenite ih kokosovim, bademovim ili sojinim uljem.
 • Alkohol: sa izuzetkom piva, sve vrste ometaju normalno mokrenje.
 • Štetne masti: Zaboravite ih!

Korisne fizioterapeutske vežbe za zdravu prostatuMladić pliva u bazenu

Mišići oko bešike mogu postati slabiji sa godinama. Ovo se takođe može desiti nakon lečenja urogenitalnog karcinoma. Negativnim efektima nakon operacije prostate možete efikasno da se suprotstavite različitim vrstama vežbi.

Ove vežbe za zdravu i srećnu prostatu mogu biti korisne za muškarce sa benignom hiperplazijom prostate. Takođe jačaju i treniraju mišiće karličnog dna, pomažući da se kontroliše protok urina. Oni takođe ubrzavaju dotok krvi do genitalija, što vam pomaže da održite svoju muževnost i normalnu seksualnu funkciju.

Koje su najlakše fizioterapijske vežbe za zdravu prostatu, pogodne za ljude posle operacije? Možete bezbedno da vežbate sledeće fizičke aktivnosti:

 • Duge šetnje parkom;
 • Jogging;
 • Plivanje;
 • Tenis;
 • Ioga;
 • Aerobne vežbe;

A koje su 3 specijalizovane vežbe za zdravu prostatu koje lako možete da radite svaki dan kod kuće! Evo naših predloga:

#1. Spora vežba za pomeranje karličnih mišića na podu kod kuće!Vežba za karlične mišiće

Pre nego što počnete sa fizičkom aktivnošću, uverite se da ste identifikovali prave mišiće za kretanje. Polako zategnite i olabavite nekoliko puta za redom. Zatim uradite sledeće:

 1. Polako zategnite mišiće što je više moguće da biste osetili podizanje.
 2. Pokušajte da ih držite ovako 10 sekundi. Nastavite da dišete polako.
 3. Polako opustite mišiće i odmorite se 10 sekundi.
 4. Uradite skoro 10 ponavljanja vežbe.

#2. Brze vežbe za prevenciju i podršku prostate!

prevenciju prostate

Kada ste identifikovali stidne mišiće i tetive sa sporijim vežbama prostate, nastavite dalje. Ubrzajte tempo i ritam pokreta, koristeći prednosti svog tela. Započnite ovako:

 1. Ponovite iste pokrete opisane gore, ali ovaj put pokušajte da zategnete mišiće što je brže moguće.
 2. Zadržite 1 sekundu, a zatim se opustite.
 3. Pokušajte da uradite do 10 ovih kratkih, brzih dizanja.

#3. Uspravne vežbe sa stolicom za zatezanje prostate!

Vreme je da ustanete i postavite najbližu stolicu leđima okrenuta vama. Ne brinite, u aktivnosti nema ništa komplikovano. Svrha ove aktivnosti je da vam pomogne da zategnete i popravite mišiće karlice, ubrzavajući cirkulaciju krvi u tom području. Samo treba da:

 • Ustanite uspravno i koristite stolicu za podršku.
 • Čučnite, držeći se za naslon.
 • Oslonite zadnjicu na pete i zadržite 5-6 sekundi.
 • Polako ustanite i ponovite do 10 puta.

11 razloga da vežbate za zdraviju i srećniju prostatu

čoveče, zdrava prostata

Jači pol retko obraćaju pažnju na prve bolove u prostati. Navikli da sve prihvataju stoički i „muški“, radije tolerišu fizičke simptome, ignorišući alarmantne signale. Istina je da skoro svaki muškarac stariji od 55 godina doživi peckanje pri mokrenju. I niko nije siguran od seksualne ili erektilne disfunkcije.

Ali ove tegobe mogu postati hroničan i mnogo ozbiljniji problem ako se ne preduzmu na vreme. Smanjena proizvodnja testosterona u odraslom dobu uzrokuje postepeno povećanje prostate. Ovaj proces se može kontrolisati izvođenjem redovnih vežbi za harmoniju prostate. Kao i prelaskom na zdravu ishranu. Naglasite zeleno lisnato povrće i zdrave biljne izvore proteina.

Svoje tradicionalne vežbe u teretani lako možete zameniti onima za harmoniju prostate. Neki od njih, kao što su patuljci, ne razlikuju se od normalnog treninga. Oni će vam pomoći da ostanete privlačni i u dobroj formi u bilo kom uzrastu.

Razlozi da redovno vežbate za zdravijeg, jednostavnijeg i srećnijeg partnera su:

 • Ubrzaćete metabolizam i sintezu važnih supstanci i elemenata za muškost.
 • Održavaćete odličnu formu, izbegavajući nakupljanje viška kilograma.
 • Bićete samouvereniji.
 • Znaćete da ste uložili neophodne napore da biste bili u dobrom opštem i seksualnom zdravlju.
 • Bićete slobodni da odgovorite na sve intimne čežnje vašeg partnera.
 • Olakšaćete odlazak u toalet.
 • Moći ćete da uživate u snažnom i muževnom telu.
 • Ostaćete aktivni.
 • Uverićete svoju porodicu da brinete o sebi.
 • Uživaćete u poboljšanim intimnim odnosima.
 • Bićete srećniji!

Vežbanje čini prostatu i ženu srećnijim!

Uradite sve što je potrebno da vodite računa o prevenciji i zdravlju vaše prostate. Tako ćete sebi i svom partneru pružiti još mnogo godina zajedničkog intimnog zadovoljstva. To možete učiniti ciljanim izvođenjem vežbi za zdravu prostatu. I kroz pravilnu ishranu, isključujući namirnice koje su zabranjene za povećanu prostatu. Ako vam je potrebna pomoć – prirodni proizvodi na tržištu su vam uvek na raspolaganju. Testoy i GoPotentbio-kapsule su među omiljenim sredstvima klijenata za normalno mokrenje i seksualnu sreću! Uvek možete računati na njih!

Kata Stanovčić