Detoksikacija – šta je detoksikacija i kako njome očistiti telo?

Vreme čitanja: 5 min

Detok

Svi su osećali grčeve u stomaku. Što je dalje najbliži toalet, to je gore. Pogoršanje zdravlja gastrointestinalnog trakta jedan je od prvih simptoma infekcije parazitima, bakterijama i drugim vrstama neprijatnih mikroorganizama. Već vam je potrebna hitna detoksikacija tela. Ali kako to tačno učiniti? Nutricionisti savetuju da pređemo na zdraviji jelovnik, a i da dobro operemo proizvode pre nego što počnemo da ih kuvamo.

Važno je znati da se u mesnim proizvodima nalaze mnogi paraziti. Uverite se da su prošli dovoljnu toplotnu obradu pre nego što završe na vašem tanjiru. Čak i ako stvarno volite nežna pileća leđa. Loše navike, kao što su pušenje i prekomerna konzumacija alkohola, takođe čine telo žednim za pročišćavanjem. Ako želite da budete dobrog zdravlja, onda morate biti u potpunoj unutrašnjoj i spoljašnjoj harmoniji. Stres nije samo ubica dobrog raspoloženja. Takođe dovodi do naglog pada nivoa energije, tonusa i slabi imuni sistem.

Uklanjanje parazita iz sistema može se uraditi na mnogo načina. Tržište nudi širok asortiman čajeva za detoksikaciju, kao i jonskih detoksikatora, koji su specijalizovani uređaji. Napredak nauke omogućio je brojnim kompanijama da razviju potpuno prirodna sredstva za čišćenje tela. Među kupcima preferiranim na tržištu su Hemomax .

Koji su najčešći paraziti u telu? Koliko su oni zapravo opasni? Šta je detoksikacija? Koliko dugo traje? Koji su najbolji sastojci za borbu protiv helminta? Mogu li lako da uradim biljnu detoksikaciju za gubitak težine kod kuće?

Naučite sve o potpunoj detoksikaciji tela i kako da to uradite kod kuće!

detoksikacija tela od parazita

Šta je detoksikacija tela od parazita?

Detoks je potpuno čišćenje tela od mikroskopskih štetočina. Može uključivati biljne čajeve ili čak specijalizovane uređaje za detoksikaciju, kao što je jonski detoksifikator. Sama procedura nije tipična biljna detoksikacija za gubitak težine. Ali možete se fokusirati na eliminisanje bakterija i parazita povezanih sa određenom vrstom grupe hrane. Kao, na primer, sa vašom strašću prema slatkišima. Takođe možete pogledati dostupnu literaturu o ovoj temi. Postoji mnogo korisnih priručnika, koji uključuju „Ukusni detoks” ruske Neli Grožan, koji je prepun primamljivih recepata.

Postoje različite vrste programa za detoksikaciju. Jonska, ili vodena, detoksikacija je jedna od najčešćih vrsta. Proces uključuje potapanje stopala u posudu sa slanom vodom, a zatim ih tretirati specijalizovanim uređajem koji se zove jonski detoksikator. Popularna dijeta sa žitaricama Petera Deunova je takođe oblik detoksikacije tela. Učiteljica Beinsa Deno takođe savetuje da svako jutro pijete čašu tople vode sa isceđenim limunom za čišćenje.

Ali kako brzo očistiti telo od toksina? Možete iskoristiti korisne savete u nastavku:

  • Ograničite potrošnju alkohola. Više od 90% alkohola se metaboliše u jetri. Enzimi koji su tamo pronađeni metabolišu alkohol u acetaldehid, hemikaliju koja izaziva rak. Nakon detoksikacije, pretvara se u bezopasnu supstancu zvanu acetat, koja se kasnije odbacuje.
  • Povećajte kvalitet i kvantitet vremena u selima Morpheus. Uživanje u dovoljnom snu svake noći je neophodno za održavanje zdravlja tela i prirodnu detoksikaciju. Omogućava vašem mozgu da se reorganizuje, kao i da ukloni toksične otpadne nusproizvode nakupljene tokom dana. Jedan od njih je protein beta-amiloid, koji doprinosi razvoju Alchajmerove bolesti.
  • Pijte što više vode. To je mnogo više od gašenja žeđi. Reguliše telesnu temperaturu i pomaže varenju.

Čajevi za detoksikaciju – da li biljke pomažu u gubitku težine i prečišćavanju?

Čajevi za detoksikaciju

Ljudi pokušavaju da oslobode svoje telo toksina i viška kilograma hiljadama godina. Neke istorijske prakse za „detoksikaciju“ uključuju puštanje krvi, klistire, znojne sobe i isceljenje gladi. Poslednjih godina, čajevi za detoksikaciju su stekli široku popularnost. Koriste se čak i kao metoda za alternativni holistički tretman gojaznosti i hormonske neravnoteže. Na Instagramu je čak postojala uticajna struja koja je proklamovala pijenje takozvanog sunčanog čaja i mesečevog mleka.

Priroda primenjuje hiljade različitih opcija. Ispijanje čaja je praksa koju su Kinezi, Englezi i drugi narodi pretvorili u pravi ritual sa svojim pravilima. Ali bugarska tradicionalna medicina ga dugo koristi kao antibakterijski i antiinflamatorni agens.

Evo najkorisnijih biljnih čajeva za detoksikaciju:

  • Crvena detelina. Veruje se da stimuliše detoksikaciju jetre i pomaže u uklanjanju toksina.
  • Kamilica. Ima neverovatna svojstva umirivanja nerava, posebno tokom intenzivnog stresa.
  • Plantain. Koristi se za ublažavanje kašlja i prehlade. Zagreva i dobar je antibakterijski agens.

Kako izvršiti potpunu detoksikaciju tela u 9 koraka?

potpunu detoksikaciju tela

Detoks je proces čišćenja organizma od bakterija, toksina, parazita i drugih štetnih materija. U naše telo ulaze uglavnom unosom različite hrane i pića ili dodirom kontaminiranih površina. Nedostatak redovne detoksikacije može dovesti do negativnih neželjenih efekata kao što su glavobolja, loše raspoloženje, metabolički poremećaji, zatvor, mučnina i dijareja. Ali kako to učiniti brzo i lako?

Biljni detoks za gubitak težine – da li je to moguće?

Biljni detoks

Zeleni čaj se, na primer, koristi stotinama godina. Ima odlična svojstva u smislu toniranja tela, čišćenja pora kože i regulisanja metabolizma. Ali ovo nije jedini biljni detoks za gubitak težine na koji možete računati. Takođe možete isprobati sledeće predloge:

  • Nana. Osnažuje, kao i kofein, pa se preporučuje onima koji pokušavaju da smanje ili
    eliminišu kafu iz ishrane. Preporučuje se za čišćenje organizma i tradicionalno se koristi za pomoć varenju.
  • Karanfilić. Daje energiju i hrani telo, osvežava kožu. Dobro radi za aktivno mršavljenje i dovođenje u formu.

Međutim, biljni čajevi nisu jedina prirodna rešenja za čišćenje organizma. Hajde da saznamo više o 5 najmoćnijih prirodnih proizvoda za detoksikaciju tela.

#1. Alge – Nauka ih smatra najjačom superhranom!

Alge

Alge, kao što su spirulina i hlorela, imaju intenzivna svojstva detoksikacije. Oni pomažu telu da pretvori opasne toksine u verzije rastvorljive u vodi koje se lako mogu odložiti kroz proces koji se zove metilacija. To je biohemijska reakcija koja promoviše pravilno prečišćavanje i diuretike. Slično tome, vrste algi su pune raznih izvora metila, od aminokiselina do vitamina B. I to ih čini odličnim pomagačima za potpunu detoksikaciju.

Pored toga, molekuli sumpora iz aminokiselina sadržanih u proteinima su od vitalnog značaja za zdravlje. Oni omogućavaju telu da se nosi sa toksičnim pretnjama kao što su pesticidi i herbicidi. Dnevni unos algi je najbolji izbor za detoksikaciju i punjenje celog sistema. Sadrže se u bezbrojnim prirodnim lekovima za uklanjanje toksina iz tela.

# 2. Đumbir – začin za ukus i zdravlje!

Ђумбир

Koren đumbira se široko koristi u istočnoj medicini kao antibakterijsko sredstvo za čišćenje. Da ne pominjemo da njegov pikantan ukus čini njegovo prisustvo obaveznim u svakoj kuhinji. Popularni začin vrši detoksikaciju. Najčešće se pije u obliku biljnog čaja sa limunom i medom za mršavljenje. Uključen je u mnoge proizvode za uklanjanje toksina, kao što su Parazol bio.

# 3. Cimet – Pijte vodu sa kašikom začina za pročišćavanje i smirenje!

Cimet

To je divna zamena za šećer. Jedan od najboljih načina da se iz cimeta izvuku najjača svojstva detoksikacije je da se potopi u vodu i pije redovno. Ovu praksu podržavaju mnogi zdravstveni stručnjaci. Vodu sa cimetom smatraju za divno piće koje ima bezbroj lekovitih svojstava.

#4. Papaja – tonizira kožu i pomaže vam da dođete u formu na hranljiv način!

Papaja

Papaja sagoreva masti i pomaže u detoksikaciji. Dok ste na dijeti sa njim, trebalo bi da jedete uglavnom papaju dva dana. Ovo će ubrzati vaš metabolizam i moći ćete češće da idete u toalet, što je normalno. Ovu dijetu treba pratiti dva do tri dana u nedelji tri uzastopna meseca. Ako nemate toliko vremena, iskoristite Para caps.

#5. Seme bundeve – dobro za zdravlje muškaraca, jetru i diuretike

Seme bundeve

Utvrđeno je da seme bundeve i mnoge druge useve vinove loze sadrže jedinjenje za uklanjanje glista zvano kukurbitacin. U medicini se godinama koristi za eliminisanje pantljičara i glista kod životinja i ljudi. Osim toga, semenke bundeve pomažu u čišćenju jetre i urinarnog trakta. Urolozi ga preporučuju za uvećanu prostatu i za jači libido. Uključen je u niz bio-agenasa za potpunu detoksikaciju organizma.

Detoksikacija tela – potrebna za njegovo normalno funkcionisanje

Detoksikacija tela

Svako treba da „napuni” svoje baterije jednom ili dva puta godišnje. To možete lako postići tako što ćete obaviti potpunu detoksikaciju tela. Ne brinite o tome da unesete neophodne izmene u dnevni meni. Kao i redovno odmarati. Ovo će vam pomoći da se oporavite od svakodnevnog stresa i štetne hrane koju jedete. Više je nego korisno!

Kata Stanovčić