Proširene vene – uzroci i lečenje – sve što treba da znate

Vreme čitanja: 4 min

Proširene vene - sve što treba da znate

Proširene vene su hronična bolest. Oni su znak problema sa krvnim pritiskom i pumpanjem krvi u telu. Lako se mogu prepoznati po prisustvu telangiektazija. To su tzv „Arahnidi” ili „mrežaste” proširene venule ili male vene. Boja im je od plave do tamnoplave i ljubičaste. Ljudi ih često zbunjuju i smatraju ih proširenim kapilarima, ali nisu. Osim što su estetski neprijatne, karakterišu ih i nelagodnost pri kretanju, otok kože u zahvaćenom mestu, grčevi, bol i osećaj težine. Simptomi se obično pogoršavaju kasno uveče i rano ujutru, kada je telo najviše iscrpljeno.

Nauka je uspela da ustanovi da od njih najčešće pate žene. Često se formiraju u završnim fazama trudnoće, kada je stres za telo najveći. Takođe se smatraju neizlečivim. Lekari mogu propisati samo terapijske procedure ili razne lekove za ublažavanje simptoma. Na sreću, tržište već ima širok spektar različitih vrsta sredstava za olakšanje i jačanje nogu sa proširenim venama. Kao krema za lepe noge bez vidljivih tragova proširenih vena Varcosin.

Da biste smanjili verovatnoću njihovog nastanka i pogoršanja problema, dobro je preispitati svoj način života. Svetska zdravstvena organizacija je nedavno objavila da je ubica broj 1 na svetu stres. Pokušajte da kontrolišete dnevnu napetost. Možete pokušati da to uradite jogom i meditacijom za opuštanje. Ili tako što ćete jesti više biljaka i namirnica koje smiruju um i duh.

Dobro je prilagoditi svoj jelovnik ekološki prihvatljivijem i srčanom načinu života. Jedite više hrane koja je zasićena Omega-3 masnim kiselinama. Uverite se da su proizvodi koje konzumirate prirodni imunostimulansi. Kao DASH dijeta, na primer!

Šta uzrokuje proširene vene?

uzrokuje, proširene vene

Proširene vene nastaju kada se vaše vene uvećaju i prošire i pune krvi. Proširene vene obično izgledaju otečene i blago podignute iznad površine zahvaćenog područja. Karakteriše ih plavičasto-ljubičasta ili crvena boja. Najčešće su strašno bolni. Stanje je široko rasprostranjeno, posebno kod žena. Oko 25% svih odraslih pati od toga. U većini slučajeva, proširene (paukove) vene se pojavljuju u potkolenicama – od kolena do skočnih zglobova. To je zbog činjenice da je većina napetosti i pritiska u telu koncentrisana tamo.

Nauka je otkrila da se neprijatna formacija javlja kada vene ne mogu pravilno pumpati krv u različite delove tela. Kao što možete pretpostaviti, u slučaju donjih udova, mora se vratiti u gravitaciju – odozdo prema gore. Ovaj proces je izuzetno iscrpljujući za zidove krvnih sudova i oni često ne mogu da izdrže stres. Počinju da se šire kako bi nastavili da snabdevaju krvlju organe i tkiva tela.

Većina naučnika ne smatra proširene vene ozbiljnom bolešću. To je znak mogućeg kardiovaskularnog problema, ali sam po sebi nije fatalan. Ne postoji lek za proširene vene. Terapijske procedure i lekovi, koji se obično prepisuju i preporučuju, imaju za cilj da ublaže neželjene efekte proširenih vena. Mnogi smatraju da imaju i unutrašnje proširene vene.

Smatra se da sledeći faktori dovode do stvaranja proširenih vena:

 • Prisustvo prekomerne težine;
 • Neuravnotežena ishrana sa visokim sadržajem štetnih masti i ugljenih hidrata;
 • Trudnoća;
 • Loša cirkulacija krvi;
 • Postojeća hronična hipertenzija;
 • Konzumacija previše alkohola, gaziranih pića i cigareta;
 • Genetsko opterećenje;
 • Stajanje uspravno ili predugo sedenje;

Šta raditi sa proširenim venama? – Metode lečenja

Metode lečenja

Ako su proširene vene u ranoj fazi ili pacijent nije zabrinut zbog izgleda nogu, lekari često ne propisuju ništa. Problem je u tome što kada se jednom pojave, proširene vene ostaju naš životni pratilac. A njeno stanje može samo da se komplikuje i pogoršava. Naravno, medicina ima različite dostupne metode i metode za lečenje proširenih vena.

Tradicionalne metode lečenja proširenih vena su:

 • Hirurgija: Ligacija i uklanjanje vena je hirurški tretman koji zahteva anesteziju. Tokom postupka, hirurg pravi rez na koži kako bi došao do proširene vene i uklonio je. Iako su razvijene ažurirane varijacije operacija uklanjanja vena, one se izvode sve ređe jer su otkrivene nove neinvazivne opcije lečenja.
 • Nošenje kompresijskih čarapa i helanke: Ovo je jedna od modernijih metoda za borbu protiv proširenih vena. Zatezne helanke, čarape i hulahopke se obično prave od specijalizovane elastične tkanine. Njegova svrha je bukvalno da „uvuče“ vene na svoje mesto, bez stvaranja dodatnog osećaja nelagodnosti.
 • Skleroterapija: Ovo je pristup injekcijama u kojem se pacijentu daje posebna supstanca da blokira veću venu. Tako ona prestaje da pritiska druge.

Koje promene u načinu života se preporučuju osobama sa proširenim venama?

proširenim venama

Prisustvo bilo kakvog medicinskog problema podrazumeva određene promene u načinu života. Ali oni su nešto nepromenljivo što ne treba da nas plaši. Niti da bežimo od njega. Ako imate poteškoća, zapamtite da to činite zarad sopstvenog blagostanja i dobrobiti svog tela. Nećete biti posebno srećni ako su vaše proširene vene prikovane za krevet kod kuće, zar ne?

Evo promena načina života koje se preporučuju osobama sa proširenim venama:

 • Pokušajte da ne provodite predugo samo u uspravnom ili sedećem položaju.
 • Održavajte dobru kontrolu i ravnotežu težine i unosa i potrošnje kalorija.
 • Pređite na prirodnu i dobru ishranu za zdravlje srca i arterija.
 • Vežbajte lagano, ali redovno da biste ubrzali metabolizam i poboljšali cirkulaciju krvi.
 • Nosite udobnu odeću koja vam ne zateže udove.

Proširene vene su dijagnoza, a ne presuda!

dijagnoza

Svako neminovno počinje da pati od određenog zdravstvenog problema sa starenjem. Od proširenih vena niko nije osiguran. Ako želite da izbegnete pojavu neprijatne paukove mreže, pokušajte da preduzmete neophodne preventivne mere. Redovno vežbajte i jedite ispravno. Ako je potrebno, uvek možete primeniti prirodni lek za kožu sa proširenim venama. Kao krema za lepšu kožu na stopalima bez vidljivih proširenih vena Varcolex. Čuvajte se!

Kata Stanovčić